2007. január 11., csütörtök

Miért borra adják a borravalót?





„Mire utal a borravaló kifejezés? Miért pont a bor jelenik meg benne?”




Borravalónak nevezzük azt a juttatást, amelyet valakinek a szolgáltatásáért fizetünk, és amely a munkáltatójától kapott béren felüli jövedelmet jelent számára. Elvben minden borravaló önkéntes, de az elvárások, illetve a szolgáltatások egyenetlen színvonala miatt a borravaló adásának egyes kultúrákban bonyolult szabályai léteznek.



A juttatást a világ nyelvei gyakran italra adott pénzként nevezik: például a franciában - pourboir, a németben - Trinkgeld, a régi magyar nyelvben pedig használták az innya való pénz vagy a németből átvett trinkelt kifejezést.

A magyar mellett akadnak más nyelvek is, amelyek konkrétan megnevezik az italt, amelyre a pénzt szánják: az oroszok és a japánok például teára adják - csajevije illetve csadai (’teapénz’).



Az adott ország kultúrájától függ tehát, mire szánják a pénzt; nálunk a szőlőtermelés, borkészítés volt oly általánosan elterjedt, hogy az innya való pénz borravalóra módosuljon.



Akad olyan nyelv is, amelyben nem italra, hanem más élvezeti cikkre adják: a malájban például urwang siri, azaz ’bételpénz’ a neve.



A magyarban az egészségügyi szolgáltatásért fizetett pluszjuttatást egyébként külön elnevezéssel - hálapénz vagy paraszolvencia - illetik.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.