Borozzunk!
Előfordulhat, hogy meghívnak egy baráti borkóstolásra, borbemutatóra. Ezek általában informális találkozók, otthoni minőségi borozgatás.
Általános menetrend a bemutatás az úgynevezett kóstolási sor, amit a házigazda állít össze,és aminek végén a "szent János-áldás", vagyis a búcsúpohár. Ekkor mindenki visszakóstolhat, kaphat még egy pohárkával a neki tetsző borból. Ez egy legandából alakult ki, a borivók tízparancsolatában is szerepel, hogy ez az a pohár, amivel megemlékeznek a szőlőt termelő és a bort készítő munkásról, illetve ezzel köszönik meg a házigazdának a kóstolást.
A KÓSTOLÁS ARANYSZABÁLYAI (illik betartani)
1. Ne dohányozzunk, ne rágózzunk a kóstoló ideje alatt, bárhol is legyen az.
2. Addig nem szabad megkóstolni az éppen kitöltött bort, amíg a bemutató személy fel nem szólítja rá a társaságot.
3. Mindig maradjon a poharunkban egy kortynyi, amíg az adott borról beszélünk, mert esetleg valaki észrevétele miatt újra meg kell kóstolnunk.
4. Soha ne adjuk oda a nekünk kitöltött bort másnak, öntsük ki a kiöntőbe, ha nem kívánjuk elfogyasztani.
5. A kiöntőben levő folyadékot ne próbáljuk elfogyasztani, ne is említsünk ilyet. Ez olyan lenne, minha a szemetesből akarnánk étkezni.
6. Illetlenség a bort el nem fogadni. Ilyenkor vagy a kóstoló előtt közöljük a problémánkat (gyógyszer szedés, gépjármű vezetés) a házigazdával, vagy kérjünk keveset a poharunkba és a kiöntőbe öntsük majd ki.
7. Természetesen nézzük meg a színét és szagoljuk is meg.
8. A visszakóstolás előtt ne koccintsunk, ne köszöntgessük egymást.
9. Mindig figyeljünk oda a borról szóló személyre.
10. Mindig reagáljunk a borra. A bor megköveteli, hogy szóljanak róla, de legalább a házigazdára vettet elismerő pillantással jelezni illik, hogy értékeljük a bort. A legnagyobb illetlenség, ha a bort "nem vesszük észre".
11. Akármilyen is a bor, valami jót kell találni benne, azt kell megemlíteni, a problémákat csak akkor mondjuk meg, ha a házigazda nyomatékosan felszólít rá.
12. A visszakóstolás poharával köszöntsük a házigazdánkat, és köszönjük meg a kóstolót.
13. Ne vegyünk elő semmilyen ételt, "rágcsálnivalót". Csak a házigazda által felszolgált ételeket, italokat fogyasszuk.
14. Pincében ne kopogtassuk a hordókat. Ez olyan, mintha a befőtteket mérném le a vendéglátóm kamrájában, vagy a pénztárcájában levő pénzt számolnám meg. Az egyik legnagyobb illetlenség.
15. Ha az italhoz valamilyen ételt fogyasztunk, akkor ne szemeteljünk, ne morzsáljunk, mert a legapróbb maradékon is káros mikroorganizmusok szaporodhatnak el, amelyek gondot okozhatnak a pincében.
A BORIVÓK TÍZPARANCSOLATA
1. Bort sose igyál éhgyomorra!
2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
5. Apró kortyokkal élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál!
10. Borivás közben gondolj arra, hogy mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi nemes borban!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.