2007. január 1., hétfő

Borozzunk!


Előfordulhat, hogy meghívnak egy baráti borkóstolásra, borbemutatóra. Ezek általában informális találkozók, otthoni minőségi borozgatás.


Általános menetrend a bemutatás az úgynevezett kóstolási sor, amit a házigazda állít össze,és aminek végén a "szent János-áldás", vagyis a búcsúpohár. Ekkor mindenki visszakóstolhat, kaphat még egy pohárkával a neki tetsző borból. Ez egy legandából alakult ki, a borivók tízparancsolatában is szerepel, hogy ez az a pohár, amivel megemlékeznek a szőlőt termelő és a bort készítő munkásról, illetve ezzel köszönik meg a házigazdának a kóstolást.


A KÓSTOLÁS ARANYSZABÁLYAI (illik betartani)


1. Ne dohányozzunk, ne rágózzunk a kóstoló ideje alatt, bárhol is legyen az.

2. Addig nem szabad megkóstolni az éppen kitöltött bort, amíg a bemutató személy fel nem szólítja rá a társaságot.

3. Mindig maradjon a poharunkban egy kortynyi, amíg az adott borról beszélünk, mert esetleg valaki észrevétele miatt újra meg kell kóstolnunk.

4. Soha ne adjuk oda a nekünk kitöltött bort másnak, öntsük ki a kiöntőbe, ha nem kívánjuk elfogyasztani.

5. A kiöntőben levő folyadékot ne próbáljuk elfogyasztani, ne is említsünk ilyet. Ez olyan lenne, minha a szemetesből akarnánk étkezni.

6. Illetlenség a bort el nem fogadni. Ilyenkor vagy a kóstoló előtt közöljük a problémánkat (gyógyszer szedés, gépjármű vezetés) a házigazdával, vagy kérjünk keveset a poharunkba és a kiöntőbe öntsük majd ki.

7. Természetesen nézzük meg a színét és szagoljuk is meg.

8. A visszakóstolás előtt ne koccintsunk, ne köszöntgessük egymást.

9. Mindig figyeljünk oda a borról szóló személyre.

10. Mindig reagáljunk a borra. A bor megköveteli, hogy szóljanak róla, de legalább a házigazdára vettet elismerő pillantással jelezni illik, hogy értékeljük a bort. A legnagyobb illetlenség, ha a bort "nem vesszük észre".

11. Akármilyen is a bor, valami jót kell találni benne, azt kell megemlíteni, a problémákat csak akkor mondjuk meg, ha a házigazda nyomatékosan felszólít rá.

12. A visszakóstolás poharával köszöntsük a házigazdánkat, és köszönjük meg a kóstolót.

13. Ne vegyünk elő semmilyen ételt, "rágcsálnivalót". Csak a házigazda által felszolgált ételeket, italokat fogyasszuk.

14. Pincében ne kopogtassuk a hordókat. Ez olyan, mintha a befőtteket mérném le a vendéglátóm kamrájában, vagy a pénztárcájában levő pénzt számolnám meg. Az egyik legnagyobb illetlenség.

15. Ha az italhoz valamilyen ételt fogyasztunk, akkor ne szemeteljünk, ne morzsáljunk, mert a legapróbb maradékon is káros mikroorganizmusok szaporodhatnak el, amelyek gondot okozhatnak a pincében.



A BORIVÓK TÍZPARANCSOLATA


1. Bort sose igyál éhgyomorra!

2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket!

3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!

4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!

5. Apró kortyokkal élvezd a bor zamatát!

6. A nemes borokat csak tisztán igyad!

7. Tarts mértéket a borivásban!

8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!

9. Szeresd, de légy erősebb a bornál!

10. Borivás közben gondolj arra, hogy mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi nemes borban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.